Geen robots, maar cobots. Als iemand je zou vragen wat je van robots vindt, denk je misschien aan verschillende alternatieven. Misschien denk je aan C3PO uit Star Wars, Bender uit Futurama of een van de Transformers. Misschien is het eerste dat in je opkomt het maken van robots die niet kunnen praten of redeneren, maar die onvermoeibaar en automatisch werken. Je zou zelfs verder kunnen gaan en denken aan moderne ontwikkelingen zoals robothonden of robotleraren.

Wat je misschien niet meteen denkt, is dat robots met je samenwerken. Naast jou, dat wil zeggen, alsof ze net als jij medewerkers van het bedrijf zijn. Klinkt raar? Nou, wen er maar aan, want dat kan in de nabije toekomst de norm worden met de opkomst van de zogenaamde cobots.

Wat zijn cobots?

Strikt genomen worden robots altijd gezien als fysieke machines die intelligent kunnen zijn of niet. En ze voeren geautomatiseerde taken uit die vies, gevaarlijk, duur of saai zijn. Dit zijn de robots die je kunt zien in uiteenlopende sectoren als productie, gezondheidszorg, energieopwekking, opslag en meer. Volgens deze definitie zijn robots ontworpen om taken uit te voeren die negatieve gevolgen kunnen hebben voor mensen.

Zo zijn industriële robots zoals we die nu kennen meestal ontworpen als vervanging voor de mens. Dit betekent dat robots zijn gemaakt om te werken in mensvrije zones. Het idee is dat robots op de een of andere manier worden beperkt. Om mogelijke schade te voorkomen die ze kunnen toebrengen aan mensen in hun omgeving.

Samenwerkende robots

Bij cobots is dit echter niet het geval. De naam is een afkorting van collaboratieve robots en, zijn het machines die zijn ontwikkeld om samen te werken en dicht bij mensen te staan. Cobots delen dezelfde werkruimte, voeren hun taken dichtbij uit en werken uiteraard samen met menselijke medewerkers. Door deze verschuiving in focus worden cobots op een heel andere manier ontworpen en gebouwd dan robots. Neem maar eens een kijkje bij Cobotx.

Dit is te zien aan hun ontwikkeling zelf. Cobottraining is anders dan die voor traditionele robots. In plaats van te worden geladen met een reeks instructies, worden cobots getraind door de taken te zien die ze moeten uitvoeren. Een cobot handelt dus door de training en de doelen die hij moet bereiken te "onthouden". Elke keer leert een cobot nieuwe manieren om het proces te optimaliseren en betere resultaten te behalen. Bij Cobotx kun je erachter komen hoe ze je helpen geld te besparen.

Geen menselijke vervanging

In dat licht kunnen cobots niet worden gezien als menselijke vervangingen. In feite worden ze geïntroduceerd in werkomgevingen om de efficiëntie van de menselijke beroepsbevolking te vergroten. Cobots doen dit door in realtime meer kracht, nauwkeurige bewegingen en gegevensverwerking te bieden. Dit allemaal wordt gecombineerd met mensenwerk om meer waarde toe te voegen aan het productieproces.